sâmbătă, 5 mai 2007

Ce credea I.P. Pavlov despre mancare (part 1)

I.P. Pavlov a fost un fiziolog digestiv foarte renumit. el era celebru mai ales gratie cainelui sau, pe care il tinea nemancat cu zilele. Toti oamenii de stiinta care-l cunosteau pe Pavlov credeau ca pavlov era tare zgarcit si ca nu-si hraneste cainele ca sa se imbuibe el. Este deci interesant sa vedem ce credea Pavlov despre mancare.
In urma unui studiu facut pe studentii sai, Pavlov si-a dat seama ca omul e bine sa manance de 4 ori pe zi (2 dejunuri, pranz si cina). Intervalul dintre mese trebuie sa fie de 4-5 ore, adica stomacul nici n-a terminat bine de digerat si se si trezeste cu o noua portie.
Pavlov mai credea ca omul nu trebuie sa plece la birou cu burta goala. Si nici sa se multumeasca sa si-o umple cu un pahar cu cafea. Dimpotriva, omul care pleaca la birou ar trebui sa manance inainte de a pleca, si anume 25% din ratia lui zilnica pe care i-o rezerva prietena. In pauza de masa de la birou, spune pavlov, omul trebuie sa consume 10-15% din ratie; dupa ce scapa de la birou 45%, iar seara, la cina, 15-20%. Pavlov credea ca masa de la ora 13 trebuie sa fie cea mai subtire pentru ca era comunist avant la lettre si vroia sa arate ca ii pregateste pe muncitori sa fie productivi si sa nu stea si sa motaie cu burta plina pe strung.

Niciun comentariu: