sâmbătă, 5 mai 2007

Ce credea I.P. Pavlov despre mancare (part 2)

Fiziolog fiind, Pavlov credea ca omul e precum cainele lui si ca deci ar face vine sa manance la aceleasi ore, or else.
La o analiza mai atenta ne dam seama ca de fapt stomacul omului e precum cainele lui pavlov, ca daca-l obisnuiesti sa-i dai de mancare la aceleasi ore, cand se face ora de masa, o sa saliveze acid clorhidric in el.
Fiind mancau si ranchiunos, pavlov ii ura pe colegii lui care mancau in timp ce faceau stiinta, asa ca s-a apucat sa scrie ca nu-i bine sa mananci in timp ce lucrezi. Daca mananci in timp ce ucrezi, scrisei eu muscand dintr-un baton de Snickers, hrana nu este bine mestecata si nici suficient imbibata cu saliva, ceea ce duce la aparitia de zgarieturi pe suprafata mucoasei stomacale, la digestia incompleta si la proasta asimilare a substantelor nutritive. Procesele digestive fiind de natura mecanica, mestecatul declanseaza secretia eruptiva de suc gastric, ceea ce duce la o digestie stenica. Pavlov a scris asta si pentru ca-i era pofta sa estece guma de mestecat.
Pavlov, care era si lacom si tipicar, credea ca atunci cand mananci trebuie sa te concentrezi numai asupra hranei si sa nu-ti zboare mintea la altceva. Ca sa mananci cum trebuie ai nevoie de o fata de masa alba ca zapada, o glastra cu apa si cu flori in ele (in glastra si in apa), o lumina placuta, muzica linistitoare, veselie si tacere. In timpul mesei, Pavlov interzicea sa vorbesti sau sa te certi. Pavlov a scris asa de ciudaca nu-l invita nimeni la vreun pranz de afaceri.
La capatul acestor texte, ma bucur foarte tare ca nu l-am cunoscut pe I. P. Pavlov.

Niciun comentariu: